Szeretettel köszöntelek a Befőzés-tartósítás közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Befőzés-tartósítás vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Befőzés-tartósítás közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Befőzés-tartósítás vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Befőzés-tartósítás közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Befőzés-tartósítás vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Befőzés-tartósítás közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Befőzés-tartósítás vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Aszalás
Napjainkban ismét egyre jobban terjed ez az ősrégi tartósítási mód, melynek számtalan előnye van: olcsó, nem kell hozzá más, mint napfény vagy meleg. Érdemes akármilyen kis mennyiséget is megaszalni, télen majd jó hasznát vesszük. Kisebb mennyiséget a villany- és gáztűzhelyben is jól száríthatunk. A sütőlapra pergamenpapírt fektetünk és erre terítjük a különböző szárítandókat. A sütő ajtaját résnyire hagyjuk nyitva, hogy a fajlődő gőz eltávozhasson.
Szabad levegőn akkor szárítsunk, ha erre alkalmas helyünk van, a levegő nem poros. Nem jó, ha a szárítandó gyümölcsöt, zöldséget közvetlenül éri a fény, célszerű letakarni már azért is, mert ez a legyektől, rovaroktól is védi.
A szárított zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt néhány órával megmossuk, beáztatjuk, majd az áztatóvízben főzzük meg.
Leveszöldség: A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, zellert megtisztítjuk, sós vízben átmossuk, majd vékony hasábokra vágva erős fehér cérnára, zsinegre felfőzzük és meleg, szellős helyre felakasztjuk.
Paprika: Az érett, hibátlan, már pirosodni kezdő és nem túl húsos paprikákat /megmosás nélkül/ vastag tűvel a szárukon keresztül spárgára fűzzük és a fűzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak. Ugyanígy felfűzhetünk és száríthatünk zöld és piros cseresznyepaprikát is. Az így tartósított paprikával pörköltféléket, halászlét, kocsonyát ízesítünk.
Szilva:
Kimagozva, vagy magozatlanul aszalhatjuk. Ha kimagozzuk a vágott felével felfelé tegyük a tálcára, vagy deszkára, hogy a melegtől mielőbb bőrréteg képződjön rajta.
Alma, körte
Hámozás nélkül magházát kivágva, vékonyra szeletelve aszaljuk. A gyümölcsszeleteket erős, fehér cérnára is felfűzhetjük és ezekt a fűzéreket akasztjuk a napra, de ezeket is takarjuk le a legyek, darazsak, por ellen.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!