Befőzéstartósítás: aszalás

Szeretettel köszöntelek a Befőzés-tartósítás közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 233 fő
  • Képek - 25 db
  • Blogbejegyzések - 13 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Befőzés-tartósítás vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Befőzés-tartósítás közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 233 fő
  • Képek - 25 db
  • Blogbejegyzések - 13 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Befőzés-tartósítás vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Befőzés-tartósítás közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 233 fő
  • Képek - 25 db
  • Blogbejegyzések - 13 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Befőzés-tartósítás vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Befőzés-tartósítás közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 233 fő
  • Képek - 25 db
  • Blogbejegyzések - 13 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Befőzés-tartósítás vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Aszalás

Napjainkban ismét egyre jobban terjed ez az ősrégi tartósítási mód, melynek számtalan előnye van: olcsó, nem kell hozzá más, mint napfény vagy meleg. Érdemes akármilyen kis mennyiséget is megaszalni, télen majd jó hasznát vesszük. Kisebb mennyiséget a villany- és gáztűzhelyben is jól száríthatunk. A sütőlapra pergamenpapírt fektetünk és erre terítjük a különböző szárítandókat. A sütő ajtaját résnyire hagyjuk nyitva, hogy a fajlődő gőz eltávozhasson.

Szabad levegőn akkor szárítsunk, ha erre alkalmas helyünk van, a levegő nem poros. Nem jó, ha a szárítandó gyümölcsöt, zöldséget közvetlenül éri a fény, célszerű letakarni már azért is, mert ez a legyektől, rovaroktól is védi.

A szárított zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt néhány órával megmossuk, beáztatjuk, majd az áztatóvízben főzzük meg.

 

Leveszöldség: A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, zellert megtisztítjuk, sós vízben átmossuk, majd vékony hasábokra vágva erős fehér cérnára, zsinegre felfőzzük és meleg, szellős helyre felakasztjuk.

 

Paprika: Az érett, hibátlan, már pirosodni kezdő és nem túl húsos paprikákat /megmosás nélkül/ vastag tűvel a szárukon keresztül spárgára fűzzük és a fűzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak. Ugyanígy felfűzhetünk és száríthatünk zöld és piros cseresznyepaprikát is. Az így tartósított paprikával pörköltféléket, halászlét, kocsonyát ízesítünk.

 

Szilva:

 

Kimagozva, vagy magozatlanul aszalhatjuk. Ha kimagozzuk a vágott felével felfelé tegyük a tálcára, vagy deszkára, hogy a melegtől mielőbb bőrréteg képződjön rajta.

 

Alma, körte

 

Hámozás nélkül magházát kivágva, vékonyra szeletelve aszaljuk. A gyümölcsszeleteket erős, fehér cérnára is felfűzhetjük és ezekt a fűzéreket akasztjuk a napra, de ezeket is takarjuk le a legyek, darazsak, por ellen.

 


Címkék: befőzés tartósítás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Vamos István üzente 14 éve

Van fügehajtás bőven .Szomszédom fügebokra kilóg az útra .Nagyon szép én szoktam leszedni mert ők nem szeretik. Aszalva nagyon finom.Nem tudom pontosan mikor kell ledugatni ,de ha szaporítok és lehet még az idén számíthatsz rám.Csak légyszi szólj rám és kérdezd meg ,hogy tudtam -e szaporítani.

Válasz

Balázs Éva üzente 14 éve

Biztos nagyon jó a szerkezet én is megveszek minden olyan dolgot aminek úgy látom hasznát vehetem. /persze ez nem mindig van így/ viszont nem tudnál nekem fügehajtást, vagy nem tudom hogyan kell szaporítani szerezni?

Válasz

Vamos István üzente 14 éve

Ha aszalásról van szó mondhatok saját megvalósítást: mi egész nyáron amai napig aszalunk.ASZALÓGÉPPEL.Jó találmány .Mindent aszaltunk.Jelen pillanatba fügét.Evett már valaki a szomszédnál termett saját aszalású fügét (Ők nem szeretik).De ha meg aszalom nem olyan mint a bolti!!! Alma szeder, szöllő,szilva, meggy,földieper ,kajszi ,füge .alma, meggy, szeder,kajszi teának is.Ez apróra vágva. Megéri a befektetés ,nem kell takargatni a legyektől. Ha valakit érdekel van egy pár trükk.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu